Pexels Mikhail Nilov 6958023

Підсолоджувач для випічки: особливості та сфери застосування в кулінарії

Відмова від звичайного цукру дозволяє покращити здоров’я, знизити ризик розвитку захворювань, а також слідкувати за фігурою. Але це зовсім не означає, що тепер уся випічка та напої будуть прісними, а піднімати рівень ендорфіну в крові та «заїдати» стрес не вдасться. Солодощі не обов’язково повинні містити цукор. Для цього є натуральні підсолоджувачі для випічки.

Що таке підсолоджувач у кулінарії?

Ця речовина є замінником звичайного цукру. Його зазвичай додають у тісто різних кондитерських та булочних виробів для надання смаку. Також можна пити з ним чай чи каву.

До складу підсолоджувачів не входить глюкоза, і добавка має інший вплив на організм людини. Подібні інгредієнти можна також використовувати як замінники цукру для діабетиків або прихильників здорового харчування. Крім того, вважається, що сахзам для випічки є низькокалорійним і не призводить до підвищення цукру в крові. Але це залежить від того, який вид продукту використовується. Тут на допомогу приходять підсолоджувачі стевія та ерітрітол.

Види замінників цукру у випічці

Усі сахзами в кулінарії за своєю природою походження діляться на 2 види:

  1. Натуральні (ерітрітол, стевія, ксилітол). Їх одержують із природних компонентів. Їхня калорійність зазвичай нульова або дуже низька, що дозволяє підтримувати нормальний рівень інсуліну в крові і не сприяє розвитку патологічних процесів. Такі добавки приносять користь організму.
  2. Штучні (аспартам, цикламат, сахарин). Їх одержують синтетичним методом. Вони не впливають на вуглеводний обмін, оскільки мають нульову енергетичну цінність. Також вони не засвоюються та виводяться з організму у вигляді початкових сполук.

Штучні підсолоджувачі можуть мати протипоказання. Натуральні ж – цілком безпечні для організму, крім випадків індивідуальної непереносимості. Велика кількість досліджень на тему «корисність і шкода стевії» підтверджує абсолютну безпеку цього підсолоджувача.

Які замінники цукру для випічки використовуються найчастіше?

Існують порошкоподібні, таблетовані або рідкі підсолоджувачі. Який же з варіантів є найбільш прийнятним, має гарні смакові якості, не має побічних ефектів? Є кілька варіантів натуральних підсолоджувачів, які можна використовувати у кулінарії:

  1. Стевія. Має порошкоподібну, таблетовану або рідку форму випуску. Один з найздоровіших і найсолодших варіантів добавок. Підсолоджувач користується популярністю серед професійних кондитерів та домашніх кулінарів.
  2. Мальтітол. Це багатоатомний спирт, який одержують із крохмалю. Він має 60% калорійності в порівнянні зі звичайним цукром, але має такий же солодкий смак без сторонніх домішок. Замінник практично не впливає на вуглеводний обмін та зміну рівня інсуліну.
  3. Сироп топінамбуру. Підсолоджувач має ніжну текстуру та приємний смак. Смакові якості не змінюються під час термообробки. Здатний нормалізувати інсуліновий баланс, позбавляє нітратів і важких металів, але має високу калорійність.
  4. Мед натурального походження. Має загальнозміцнюючу дію, насичує організм вітамінами та антиоксидантами. Але використання його можливе лише у сирому вигляді, тому додавати в тісто і піддавати термообробці категорично не можна.
  5. Сироп агави. Є концентрованою речовиною, до складу якої входить фруктоза, глюкоза та інулін. Замінник цукру у випічці чудово розчинний і солодкий, до того ж досить економічний. При термообробці не втрачає своїх властивостей, але має високу калорійність.

Подібні добавки мають як позитивні, і негативні якості. До незаперечних плюсів відносяться такі властивості:

  • надають енергії, підвищують імунітет;
  • не мають негативного впливу на зуби;
  • сприяють нормалізації артеріального тиску.

Недоліком деяких продуктів, таких як аспартам, цикламат, сахарин є здатність викликати збої в роботі ШКТ при перевищенні допустимого дозування. При помірному вживанні негативного впливу організм немає.

Який підсолоджувач вибрати для випічки?

Усе залежить від того, якого остаточного ефекту потрібно досягти при приготуванні кондитерських страв. При виборі сипких підсолоджувачів для випікання їх необхідно просіяти разом із борошном. Таблетки підсолоджувача розчиняють у теплій воді або молоці і поступово вводять туди борошно, а сиропи окремо додають до рідких складових, після чого змішують із сухими.

При виборі варто керуватися не лише апетитним зовнішнім виглядом або пухнастою текстурою, а враховувати користь від вживання підсолоджувача. У компанії Green Leaf ми надаємо широкий асортимент здорових альтернатив класичному цукру, які відрізняються нульовою калорійністю, зручною формою випуску, не гірчать і відмінно підходять для випічки. Серед нашої продукції є підсолоджувачі з різним співвідношенням солодкості та різноманітними смаками. Прямо на нашому сайті можна замовити ерітрітол, солодку стевію, а також підсолоджувачі з корицею та ваніллю. Доставку ми здійснюємо по всій Україні та надсилаємо «солодкі» посилки щодня.

Купити стевію або ерітрітол від Green Leaf означає зробити великий внесок у своє здоров’я. Вся наша продукція натуральна, безпечна та надзвичайно смачна.