Природні підсолоджувачі стають все популярнішими, особливо серед тих, хто веде здоровий спосіб життя чи прагне знизити споживання цукру або ж повністю відмовився від нього. Поширеними варіантами є стевія та ерітрітол або, іншими словами, ерітрит. Водночас чимало споживачів не знають, чи можна використовувати ці цукрозамінники в гарячих напоях без втрати смаку. Якщо коротко: можна. Проте розгляньмо цю тему докладніше, аналізуючи переваги й особливості обох підсолоджувачів.
Ерітрітол: характеристики
Ерітрітол – це природна речовина, яка міститься у фруктах, як-от диня. У промислових масштабах підсолоджувач ерітрітол отримують шляхом ферментації дріжджами з рослин, які мають високий вміст крохмалю, як-от кукурудза. Завдяки цьому він цілком безпечний і має приємний солодкий смак, який подібний до звичайного цукру. Ерітрітол став популярним завдяки відсутності калорій і нульовому глікемічному індексу.
На відміну від деяких штучних цукрозамінників, ерітрітол зберігає свої властивості за високих температур, не втрачаючи солодкості та не погіршуючи смак. Завдяки термостійкості його можна додавати в різноманітні гарячі напої, як-от чай, кава тощо.
Стевія: особливості
Стевія – це ще один натуральний підсолоджувач, який отримується з листя рослини стевії, яка походить із Південної Америки. Головною активною речовиною в листі є стевіозид, який у 200-300 разів солодший за цукор. Однією з її переваг є нульова калорійність. Також підсолоджувач має 0 глікемічний індекс, тому він не впливає на рівень глюкози в крові.
Як і ерітрітол, замінник цукру стевія термостійкий і зберігає свої підсолоджувальні властивості навіть за високих температур. Його можна без побоювань додавати в гарячі напої. Так, стевія не змінює своїх хімічні властивості, тому відмінно підійде тим, хто віддає перевагу чаю, каві та гарячому шоколаду без додавання звичайного цукру.
Висновок: чи змінюють ерітрітол і стевія смак гарячих напоїв
Загалом ерітрітол і стевія є чудовими варіантами для приготування різноманітних страв і напоїв, адже вони не змінюють смак під дією високих температур. До того ж вони можуть використовуватися і в холодних десертах. До слова, підсолоджувачі добре розчиняються у воді. Вони надають напоям приємну солодкість і не викликають різких відмінностей від смаку звичайного цукру. Тож натуральні підсолоджувачі ерітрит і стевія дійсно можуть стати чудовою заміною цукру у вашій щоденній каві або інших напоях, яка не додаватиме зайвих калорій. Якість підсолоджувачів стевії та ерітрітолу залежить від виробника, тож варто вибирати продукцію від перевірених виробників, щоб уникнути небажаних смакових ефектів. Наприклад, Солодка Стевія від Green Leaf виготовлена за унікальною технологією Harmonix, тому вона не гірчить і не має посмаку.
До речі, ми виготовляємо не лише підсолоджувачі, а й інші продукти з ними. Серед них:
- Суміші для приготування гарячого шоколаду зі стевією.
- Суміші для випічки, як-от ванільні панкейки, чорничні мафіни, мигдалеве печиво, шоколадний брауні та корисні млинці.
- Топінги (кокосова карамель, згущене молоко, шоколадний) та інше.
Вибирайте якісну та безпечну продукцію для вашого здоровʼя – вибирайте виробника Green Leaf.