дієта при діабеті

Дієта при діабеті – основні принципи та приклад тижневого меню

Цукровий діабет – це серйозне захворювання із групи ендокринних патологій. Суть хвороби полягає в порушенні засвоєння організмом глюкози. Це відбувається через недостатність вироблення інсуліну – гормону, який бере участь у цьому процесі. Така хвороба вимагає проходження регулярних обстежень, постійного контролю рівня цукру в крові та дотримання особливої ​​дієти при цукровому діабеті. Вона передбачає відмову від їжі, що містить швидкі вуглеводи, і строгий підрахунок кількості таких продуктів. У нашому матеріалі ми розглянемо, які рецепти правильного харчування підходять для меню дієти при цукровому діабеті, яких обмежень потрібно неухильно дотримуватися, а також чи можна вживати солодощі.

Цукровий діабет та його наслідки простими словами

Людському організму енергетичний запас дає саме глюкоза. Надходить ця речовина з вуглеводною їжею, а також накопичується в печінці. Для виконання своїх завдань глюкоза має потрапити у всі клітини. Щоб це сталося, потрібен інсулін, що виробляється підшлунковою залозою.

Після трапези показники рівня цукру в організмі збільшуються. Інсулін взаємодіє з клітинами, допомагаючи їм «відкритися» для отримання глюкози. Це знижує її кількість у крові. Якщо в цьому процесі відбувається збій, виникає ризик розвитку діабету першого або другого типу – інсулінозалежного та інсуліннезалежного відповідно.

Діабет може бути діагностований у будь-якому віці. Причин його розвитку існує безліч, але фахівці виділяють фактори ризику, на які варто звернути особливу увагу:

  • похилий вік;
  • генетична схильність;
  • ожиріння;
  • артеріальна гіпертензія;
  • підвищений рівень холестерину.

Якщо вчасно не звернутися до спеціаліста, діабет може спровокувати ускладнення. Серед них:

  • часткова чи повна втрата зору;
  • ураження судин;
  • порушення слуху;
  • інсульт, інфаркт;
  • трофічні виразки чи гангрена нижніх кінцівок;
  • ниркова недостатність;
  • імпотенція;
  • кетоацидоз;
  • гіпо- або гіперглікемічна кома.

Сьогодні цукровий діабет все частіше називають способом життя, а не захворюванням. Далі ми розглянемо, яких правил слід дотримуватися, щоб полегшити стан, і якої дієти при діабеті варто дотримуватися.

Суть дієти при цукровому діабеті

Щоб харчування приносило користь і допомагало впоратися з неприємними симптомами діабету, необхідно дотримуватися особливого раціону. Існують деякі принципи, дотримання яких обов’язкове до виконання:

  1. Замінити шкідливі продукти здоровою їжею. Доведеться забути про фаст-фуд, жирні страви, напівфабрикати і т. д.
  2. Вживати однакову кількість калорій під час кожної трапези. Сніданок, обід, вечеря та інші прийоми їжі повинні бути приблизно рівними за калорійністю. Для цього варто скласти меню заздалегідь або скористатися консультацією спеціаліста.
  3. Вживати вуглеводні продукти у першій половині дня. Це виключить ризик стрибка глюкози вночі, коли відстежити його і проконтролювати буде неможливо.
  4. Суворий режим приймання їжі. Слід уникати перекушування протягом дня і харчуватися відповідно до складеного заздалегідь графіка. Рекомендується їсти не тричі на день, а 5-6 разів приблизно через однакові проміжки. Відповідно розмір порцій варто зменшити.
  5. Відмовитися від алкоголю. Подібна продукція блокує викид глюкози печінкою, що може призвести до гіпоглікемії. Однак пиво та солодке вино можуть підвищувати рівень цукру.
  6. Виключити переїдання. Потрібно з’їдати таку кількість їжі, яка потрібна для подолання відчуття голоду та насичення організму на найближчі кілька годин.
  7. Не їсти пізніше, ніж за 2 години до сну. В іншому випадку ви набиратимете вагу, а ожиріння несе чималу небезпеку при діабеті.
  8. Пити багато води. Оптимальна кількість рідини, що вживається, – мінімум 1,5-2 л на добу.

Крім того, необхідно відмовитися від цукру та страв, які його містять. Але тут на допомогу ласунам приходять корисні підсолоджувачі стевія та ерітрітол Green Leaf з натуральним складом. Вони не містять калорій, мають нульовий глікемічний індекс, не передбачають обмежень у вживанні та визнані експертами як найкращі замінники цукру на дієті при діабеті як другого типу, так і першого.

Певною мірою дієтичний раціон нагадує відому кето-дієту, яка також передбачає практично повну відмову від вуглеводної їжі. Проте головна відмінність полягає в тому, що на кето-дієті основу раціону становлять жири, а при цукровому діабеті їх вживання заборонено/зводиться до мінімуму.

Які продукти потрібно виключити з раціону?

Меню дієти при цукровому діабеті передбачає строгу відмову від низки продуктів. Вони можуть спровокувати стрибок глюкози та погіршити стан хворого. До переліку заборонених входять:

  • Цукор. Це головний ворог людини з цукровим діабетом. Навіть його невелика кількість у складі цукерки чи морозива може спричинити ускладнення. Якщо ви не можете уявити своє життя без солодощів, цукор необхідно замінити натуральними підсолоджувачами, наприклад, ерітрітолом або стевією.
  • Напівфабрикати. Забудьте про фабричні котлети, рибні палички, пельмені, сосиски і т. д. В їх виробництві використовують величезну кількість ароматизаторів, підсилювачів смаку та інших синтетичних речовин, які тільки шкодять організму.
  • Жирні продукти. Баранина, свинина, качка, жирні сири, сало, майонез, вершки та ін. суворо протипоказані на дієті при діабеті 2 типу. Така їжа надмірно навантажує печінку та підшлункову залозу.
  • Трансжири. Це маргарин, спред, попкорн, фаст-фуд та ін. Такі продукти і здоровим людям не приносять користі, що вже казати про організм діабетика?
  • Здобна випічка. Відмовтеся від білого хліба, булочок, кексів тощо через високий вміст рафінованих вуглеводів.
  • Деякі фрукти та сухофрукти. До їх переліку входять банани, виноград, дині, фініки, інжир, родзинки, курага. Справа в тому, що ці продукти містять велику кількість вуглеводів та цукру.

Також варто зменшити споживання солі. Оптимальна кількість на дієті при діабеті 2 типу – 1 чайна ложка на добу.

Якими продуктами потрібно харчуватися на дієті при діабеті?

Людям з діабетом можна вживати нежирні м’ясо та рибу, яйця. Слід включати до раціону страви з телятини, курки, індички, яловичини, кролятини, невеликих видів риб. Дозволені морепродукти та субпродукти. Яйця варто їсти в обмеженій кількості – не більше 2-3 штук на день.

При цукровому діабеті дозволені і крупи:

  • перлова;
  • ячна;
  • гречана;
  • пшенична;
  • рисова;
  • вівсяна;
  • кіноа.

Найкраще запарювати 40 г крупи окропом. Цього достатньо для одного приймання їжі. Незважаючи на користь таких продуктів, зловживати ними не варто.

З жирів дозволено використовувати в приготуванні салатів арахісову, оливкову та мигдальну олію. Також можна вживати печінку тріски та риб’ячий жир. Зрідка допускається використання лляної олії.

Відмінним вибором для дієтичного харчування стануть овочеві культури, що ростуть над землею. Крім цього, 1-2 рази на тиждень можна їсти:

  • сиру моркву;
  • топінамбур;
  • ріпу;
  • корінь селери;
  • сочевицю;
  • чорні боби;
  • ріпу.

Вживати практично без обмежень можна зелень та будь-які гриби. Також на дієті при цукровому діабеті 2 типу дозволено їсти цільнозернові продукти та горіхи різних сортів. Найкориснішим вважається мигдаль.

Обов’язково в раціоні повинні бути ягоди і фрукти, що збагачують організм вітамінами, мінералами та іншими корисними елементами, дефіцит яких часто спостерігається при цукровому діабеті. Без обмежень можна їсти:

  • малину;
  • полуницю;
  • червону смородину;
  • ожину;
  • лохину;
  • журавлину;
  • аґрус;
  • авокадо;
  • лимони.

Відмінною ідеєю стане приготування фруктових соусів та приправ. А щоб вони виходили солодкими, можна додавати стевію чи ерітрітол. Інші ягоди та фрукти не можна їсти натщесерце і більше 100 г на добу. Серед них:

  • яблуко;
  • вишня;
  • слива;
  • обліпиха;
  • брусниця;
  • алича;
  • абрикос;
  • груша;
  • апельсин;
  • грейпфрут.

Пити на дієтичному раціоні можна чай, каву, компоти, відвари трав.

diabet1

Приклад меню дієти при діабеті 1 та 2 типу

При складанні тижневого меню дієти при цукровому діабеті як другого типу, так і першого необхідно дотримуватися правила «тарілки». Посуд умовно поділяється на 4 частини. Половину повинні займати овочі, одну чверть – нежирні білки, а останню частину – зернові чи інші продукти з крохмалем. Такий раціон нагадує дієту Дюкана, яка набрала небувалої популярності. Вона базується на споживанні овочів та м’яса. Але цей дієтичний раціон передбачає чергування таких продуктів. При дотриманні дієти при цукровому діабеті їх потрібно поєднувати і навіть їсти одночасно в один прийом їжі.

Далі ми розглянемо приклад меню на тиждень. Продукти можна змінювати на свій розсуд, підбирати страви, які більше до душі, але головне – неухильно дотримуватися основних принципів харчування при цукровому діабеті.

Понеділок

Сніданок Перекус Обід Підвечірок Вечеря
Перший варіант каша з пшона з гарбузом, підсолоджена стевією жменя ягід тріска з овочами, тушкована сочевиця солений нежирний сир із зеленню тушковане м’ясо з помідорами та кабачками
Другий варіант гречана каша сирники з ванільною стевією рибний суп, котлети на пару, тушковані овочі кефір ліниві голубці

Вівторок

Сніданок Перекус Обід Підвечірок Вечеря
Перший варіант рисова каша з чорницею з додаванням стевії Green Leaf яблуко цибулевий суп, котлети з яловичини салат із тунця, овочів, яйця запіканка з курки та броколі
Другий варіант фрітата з цукіні, помідорами та шпинатом натуральный йогурт з ванільною стевією овочевий суп-пюре, запечене філе палтуса жменя мигдалю тушкований кролик, відварена цвітна капуста

Середа

Сніданок Перекус Обід Підвечірок Вечеря
Перший варіант перлова каша на розведеному молоці печене яблуко з додаванням стевії з корицею стейк із яловичини, запечені шампіньйони груша паприкаш з курятини
Другий варіант тушковані голубці зі сметаною. салат із капусти та журавлини розсипчаста гречка, курка в часниковому соусі сирна запіканка з ерітрітолом тушкована біла риба з цвітною капустою або спаржею

Четвер

Сніданок Перекус Обід Підвечірок Вечеря
Перший варіант омлет з помідорами, огірками та зеленню знежирений сир з ванільною стевією індичка у вершковому соусі з овочами салат з волоськими горіхами, сельдереєм та гірчицею філе пангасіуса
Другий варіант слабосолена сьомга, круте яйце, огірок варене яйцо яловичі котлети і тушковані овочі холодний суп із йогурта зі стевією Green Leaf булгур з лохиною та цедрою лимона

П’ятниця

Сніданок Перекус Обід Підвечірок Вечеря
Перший варіант спагетті з цільнозернового борошна з цукіні салат з курятини та авокадо, заправлений рослинною олією суп із шампиньйонів смузі з ківі зі стевією запечена риба з соусом песто і тушкованими овочами
Другий варіант деруни вівсяне печиво з ерітрітолом риба, запечена з овочами сирний паштет з редискою щі з грибами та сметаною, парова куряча котлета

Субота

Сніданок Перекус Обід Підвечірок Вечеря
Перший варіант бутерброд з телятиною та томатом фруктовий салат зі стевією запечена індичка з додаванням лимону та спецій, салат із сельдерея та капусти тушкована спаржа кальмари, тушковані з овочами
Другий варіант сир із зеленню, фруктове желе з ерітрітолом 2 варених яйця плов, салат із свіжих овочів салат із різних видів капусти відварене філе курки, тушковані помідори з баклажанами

Неділя

Сніданок Перекус Обід Підвечірок Вечеря
Перший варіант кус-кус з гарбузом, журавлиною та солодкою стевією овочевий салат, шматочок сиру цибулевий суп з грінками авокадо яловичина та тушкована квасоля
Другий варіант варені яйця, тост із цільнозернового хліба сир з ягодами з додаванням стевії Green Leaf томатний суп-пюре, домашні сосиски з курятини салат з авокадо, беконом та бринзою горбуша на овочевій подушці

Чи існують відмінності у харчуванні при 1 та 2 типах цукрового діабету?

Підготовлені нами страви універсальні – їх можна вживати на дієті як при 2 типі діабету, так і при 1. Кардинальних відмінностей у харчуванні немає, проте є деякі рекомендації.

При першому типі захворювання необхідно замінювати вуглеводну їжу продуктами з низьким глікемічним індексом. Оскільки захворювання характеризується неможливістю організму виробляти інсулін самостійно, людині необхідно отримувати його із зовнішніх джерел. Безвуглеводні продукти засвоюються повільніше, відповідно, це попереджає стрибок глюкози.

Дієта при діабеті другого типу передбачає виключення з раціону надто калорійної їжі, оскільки захворювання часто спричинене ожирінням. Смажені та тушковані страви краще замінити на варені. До того ж людині з 2 типом цукрового діабету рекомендовані помірні фізичні навантаження.

Діабет та солодощі – як таке можливо?

У світі, де понад 422 млн людей хворіють цукровим діабетом, дуже важливо робити все, щоб такі люди могли жити повноцінним життям з мінімумом обмежень. Ми – команда Green Leaf і ми займаємося виробництвом натуральних підсолоджувачів, які дозволені всім. Тепер ви можете балувати себе улюбленими солодощами хоч щодня!

Ви можете запитати, яка дієта при цукровому діабеті дозволяє солодке. Відповідь проста – будь-яка, якщо ви використовуєте у приготуванні страв стевію та ерітрітол. У складі наших продуктів відсутні глютен, ГМО, підсилювачі смаку, ароматизатори та інші синтетичні речовини. Підсолоджувачі Green Leaf виготовляють лише з природних компонентів: стевію – з листя однойменної трави, ерітрітол – з кукурудзяних качанів. Це гарантує, що наша продукція не завдає шкоди здоров’ю, а навпаки, позитивно впливає на багато систем в організмі. Серед інших переваг:

  1. Підсолоджувачі Green Leaf мають нульовий глікемічний індекс. Це дозволяє використовувати їх для приготування солодких страв навіть на дієті при діабеті. Вживаючи ерітрітол та стевію, можна не боятися стрибків глюкози. Вони підходять людям як з першим, так і з другим типом цукрового діабету.
  2. Численні дослідження підтвердили гіпоглікемічні властивості стевії, тому вона може стати чудовим доповненням комплексної терапії при цукровому діабеті.
  3. Відсутність калорій – ще один момент, вкрай важливий для людей із захворюванням другого типу. Наші підсолоджувачі допомагають позбавитися зайвої ваги і завжди залишатися у формі.
  4. Наша продукція має сечогінні властивості, тому знімає набряклість, з якою часто стикаються діабетики.
  5. Підсолоджувачі Green Leaf зміцнюють імунну систему, що робить організм більш відпірним до вірусних та бактеріальних захворювань різного характеру.
  6. Стевія та ерітрітол позитивно впливають на стан нігтів, волосся, зубів та шкірних покривів.
  7. Вони нормалізують артеріальний тиск, тому підходять людям з гіпертонією.
  8. Порушений обмін часто спостерігається в людей з діабетом. Підсолоджувачі Green Leaf при регулярному вживанні приводять його до норми, а також нормалізують роботу системи травлення, зокрема, відновлюють мікрофлору кишечника після приймання антибіотиків.
  9. Завдяки натуральному складу наші підсолоджувачі містять вітаміни та інші корисні речовини, тому позитивно впливають на судини та роботу серцево-судинної системи загалом.
  10. Продукція Green Leaf здатна відновлювати сили після важкого дня, повертати тонус організму, знімати втому і розслабляти.
  11. Ерітрітол та стевія, як і будь-які солодощі, сприяють виробленню «гормону щастя» – серотоніну. Це покращує настрій, нормалізує психоемоційний фон, налаштовує на позитивне мислення. Таке налаштування дуже важливе при цукровому діабеті, щоб людина не зациклювалася на поганому і не впадала в депресивні стани.

Стевія та ерітрітол не стають токсичними при нагріванні, тому підійдуть для додавання у випічку, запіканку, чай, каву та інші гарячі страви та напої. Не менш смачними будуть і холодні смаколики. Наші підсолоджувачі не змінюють смак готових страв, тому різниці ви не відчуєте. А завдяки інноваційній технології Harmonix нам вдалося усунути головний недолік стевії – гіркий післясмак. Стевія Green Leaf не має ніякого післясмаку, а ерітрітол залишає в роті приємну легку прохолоду.

Де купити корисний підсолоджувач?

Завітайте до нашого інтернет-магазину, і ви побачите широкий асортимент. У нас представлені:

  • ерітрітол у великій сімейній упаковці;
  • стевія в різній фасовці та з різним коефіцієнтом солодкості;
  • стевія з корицею та ваніллю;
  • екстракт стевії для підприємців-кондитерів;
  • поживні батончики з різноманітними натуральними добавками.

Купити стевію та ерітрітол легко – виберіть позицію, що сподобалася, і додайте її в «Кошик» або зв’яжіться з менеджером телефоном. Оформляйте замовлення прямо зараз і насолоджуйтеся повним життям! Незважаючи на те, що цукор на дієті при діабеті заборонений, ви зможете насолоджуватися улюбленими солодощами завдяки нашим корисним підсолоджувачам.

Безкоштовна доставка від 500 грн