Глікемічний індекс (ГІ) – показник впливу вуглеводів на зміну рівня глюкози в крові. Продукти з високим ГІ швидко перетравлюються, що призводить до стрімкого збільшення цукру (глюкози) в крові. Продукти з низьким ГІ повільно перетравлюються й не спричиняють різкого стрибка глюкози в крові. Навіщо потрібно надавати перевагу продуктам із низьким глікемічним індексом, а також чому стевія є найкращим вибором для раціону – далі в матеріалі.
Чому варто вибирати продукти з низьким ГІ
Такі продукти мають низку переваг:
- Підтримання стабільного рівня цукру в крові. Як зазначалося, продукти з низьким ГІ повільно перетравлюються та не спричиняють різких коливань цукру (глюкози) в крові. Це особливо важливо для людей із діабетом і предіабетом.
- Підтримання рівня енергії. Оскільки продукти з низьким ГІ повільно перетравлюються та всмоктуються, вони забезпечують тривале відчуття енергії й ситості, зменшуючи відчуття голоду й бажання перекушувати між основними прийомами їжі.
- Контроль ваги. Продукти з низьким ГІ допомагають контролювати апетит і зменшують ризик переїдання.
- Покращення здоров’я серцево-судинної системи. Вживання продуктів із низьким ГІ може знизити ризик розвитку захворювань серця та судин, зменшуючи рівень «поганого» холестерину та знижуючи артеріальний тиск.
Чому стевія – найкращий вибір для вашого раціону
Підсолоджувач виготовляється з однойменної рослини з сімейства Айстрових, яка росте в Південній і Центральній Америці. Солодкий екстракт з листя стевії має відмінні підсолоджувальні властивості й використовується в різних продуктах, але водночас має високу солодкість. Є багато пропозицій від різних виробників, але важливо вибирати якісний продукт. Для споживання всі виробники поєднують екстракт стевії з безпечним підсолоджувачем ерітрітолом і зазначають цю інформацію на пакованні. Солодка Стевія Green Leaf виготовляється за власною інноваційною технологією природним шляхом. Це забезпечує переваги для споживання, зокрема, продукт не має гіркоти та посмаку, який притаманний стевії. Він рівномірний за солодкістю та має кристалічну зручну форму й солодкість 1:1 до звичайного цукру.
Також цей цукрозамінник є ідеальним варіантом завдяки таким своїм характеристикам:
- Нульовий глікемічний індекс. Стевія має ГІ, який дорівнює нулю. Це означає, що вона не впливає на рівень цукру в крові. Це робить її ідеальним підсолоджувачем для людей з діабетом або тих, хто стежить за своїм рівнем цукру.
- Нульова калорійність. Стевія не містить калорій, що робить її чудовою альтернативою цукру для тих, хто прагне контролювати свою вагу.
- Природне походження. Стевія є природним підсолоджувачем, який отримується з листя рослини. Вона не містить штучних хімічних речовин і домішок.
- Безпечність. Стевія має антиоксидантні властивості. Вона також може підтримувати здоров’я зубів, запобігаючи утворенню карієсу, оскільки не сприяє росту бактерій, які його провокують.
- Відмінний смак. Стевія цукрозамінник має приємний солодкий смак. Її можна додавати у напої, випічку й інші страви.
- Термостабільність. Підсолоджувач є термостабільним: він не втрачає властивостей під дією температур, тому ідеально підходить для приготування десертів, випічки тощо. Усі продукти, підсолоджені нашою Солодкою Стевією, зокрема й у гарячому процесі виробництва наших корисних топінгів, – це молоко згущене без цукру, шоколадний і кокосовий топінг.
Здорове харчування передбачає норми вживання всіх продуктів. Підсолоджувачі теж мають рекомендовану добову норму вживання – 1 грам на 1 кг маси тіла.
Порівняння з цукром й іншими підсолоджувачами
Цукор має високий глікемічний індекс (близько 70), тому він призводить до стрімкого підвищення рівня глюкози в крові, а також спричиняє різкі коливання рівня енергії та настрою. Може викликати залежність і до того ж він шкідливий для організму. Зловживання цукром може призвести до інсулінорезистентності, діабету, патологій серця й судин, ожиріння та хвороб підшлункової залози. Варто зазначити, що цукор є у складі переважної більшості продуктів, навіть якщо вони не мають солодкого смаку.
Мед є натуральним продуктом, проте його глікемічний індекс високий (близько 58). У ньому є ті ж самі прості вуглеводи, що й і в цукрі: глюкоза та фруктоза. А ще продукт доволі калорійний, адже містить 304 калорії на 100 г. Тому його не радять вживати щодня як підсолоджувач.
Популярні штучні цукрозамінники – аспартам і сукралоза – мають низький глікемічний індекс. Проте в мережі можна знайти останні дослідження, які свідчать про їхній негативний вплив на організм. Деякі вчені виявили, що аспартам може підвищувати ризик розвитку раку, а от сукралоза може бути генотоксичною, тобто може мати руйнівну дію на ДНК людини.
Тому оптимальний варіант – стевія замість цукру, меду й інших підсолоджувачів. Вибираючи стевію, ви робите вибір на користь свого здоров’я. Продукт дає змогу насолоджуватися солодким смаком без шкоди для здоров’я.
Солодка Стевія Green Leaf і продукти з нею
На нашому сайті представлений натуральний цукрозамінник Солодка Стевія. Завдяки унікальній технології гармонізації продукт нашого виробництва не гірчить і не має посмаку. Солодка Стевія Green Leaf має кристалічну форму й рівномірну солодкість, співвідношення до цукру якої становить 1:1 або 1:4. Завдяки цьому Стевію зручно використовувати.
До того ж в асортименті нашої компанії є корисні солодощі, серед інгредієнтів яких також Солодка Стевія. Зокрема, у нас представлені такі топінги без цукру:
- карамель кокосова;
- молоко згущене;
- шоколадний топінг.
Також ми пропонуємо низьковуглеводні суміші для випічки з Солодкою Стевією: ванільні панкейки, шоколадний брауні, мигдалеве печиво, чорничні мафіни й банановий кекс. Вибирайте якісні продукти без цукру, які не шкодять здоров’ю.