Усі ми знаємо, наскільки правильне та збалансоване харчування є важливим для нашого здоров’я й хорошого самопочуття. Прагнучи бути сповненими сил та енергії, ми ретельно вибираємо продукти, щоб скласти збалансований раціон, вивчаємо склад та аналізуємо вміст білків, жирів і вуглеводів. Однак часто в тіні нашої уваги залишається один важливий компонент здорового харчування, який позитивно впливає на шлунково-кишковий тракт, а також допомагає нормалізувати рівень глюкози й холестерину в крові. Саме такі властивості має клітковина. Детальніше про неї, її переваги та вплив на організм людини, а також перелік продуктів, багатих на клітковину, дізнавайтеся далі в матеріалі.
Що таке клітковина, її види та користь для організму людини
Насамперед з’ясуймо, що ж таке клітковина. Отже, це складні вуглеводи рослинного походження, які також називають харчовими волокнами. Вони мають досить складну молекулярну будову та складаються з різних компонентів, зокрема пектину й лігніну. Рослинна клітковина не перетравлюється нашим організмом. Потрапляючи до кишківника, вона сприяє покращенню процесу травлення, створюючи сприятливі умови для корисних бактерій. Рекомендованою нормою споживання для дорослих є не менш ніж 25 г клітковини на добу, для людей, які мають цукровий діабет, цей показник становить 30-50 г, у разі ожиріння – 20-27 г, а за наявності хвороб серця – 13-33 г.
Розрізняють два основні види клітковини:
- Розчинна клітковина. Вона поглинає воду й перетворюється на гелеподібну субстанцію, яка допомагає запобігати закрепам і позитивно впливає на рівень холестерину в організмі.
- Нерозчинна клітковина. Не розщеплюється у воді та зберігає свою структуру у процесі травлення. Вона забезпечує нормальне та регулярне випорожнення, а також допомагає уникнути закрепів.
Клітковина має низку корисних властивостей. Так, споживаючи необхідну кількість харчових волокон, можна уникнути різких коливань рівня глюкози в крові, нормалізувати роботу шлунково-кишкового тракту й підтримувати баланс мікрофлори, а також зменшити ризик серцево-судинних захворювань завдяки зниженню рівня холестерину. Крім того, часто використовується клітковина для схуднення, адже вона допомагає досягти відчуття ситості та зменшити апетит.
З’ясувавши, як впливають харчові волокна на організм людини, дізнаймося детальніше, в яких продуктах найбільше клітковини. Натуральним джерелом цих рослинних компонентів є:
- Свіжі фрукти та ягоди, зокрема яблука, груші, малина й ожина.
- Овочі, а саме цвітна капуста та броколі.
- Бобові, як-от сочевиця, нут та квасоля.
- Крупи й цільнозернові продукти, зокрема булгур, кіноа, овес, гречка, а також хліб із цільного зерна.
- Горіхи й насіння, а саме соняшникове й гарбузове насіння, мигдаль, волоські горіхи та фундук.
Щоб зберегти клітковину в продуктах, краще споживати їх свіжими, уникаючи термічного оброблення, адже воно може зруйнувати рослинні волокна. З метою збільшення кількості клітковини в раціоні радимо спробувати псиліум від Green Leaf. Це натуральний продукт, який виготовляється з лушпиння насіння подорожника й містить велику кількість клітковини.
Продукція Green Leaf – корисні смаколики для вашого чудового самопочуття
Якщо ви прагнете покращити процес травлення, нормалізувати обмін речовин, а також знизити рівень холестерину та глюкози, оптимальним вибором для вашого раціону стане клітковина псиліум. Ми пропонуємо продукт, який підходить для спортивного й дієтичного харчування. Псиліум від Green Leaf можна вживати, додавши у воду, смузі або йогурт. Крім того, з цим корисним продуктом можна готувати вашу улюблену випічку й солодкі або солоні страви. Варто також додати, що кожна готова суміш для випічки від Green Leaf містить у своєму складі харчові волокна, тому ласувати приготованими стравами буде не тільки приємно, а й корисно. В асортименті також є різноманітні топінги, напої, суміші для морозива й натуральні підсолоджувачі. Додавайте їх до свого раціону й ласуйте смачненьким із користю та без жодних докорів сумління.
Ця стаття має інформаційний характер. Перш ніж вживати той чи інший продукт, проконсультуйтеся зі своїм сімейним лікарем або дієтологом.