цукри,_блог

Види цукрів та їхній вплив на здоров’я людини

Зміст

Сьогодні складно знайти готову харчову продукцію без доданого цукру. Однак його надлишок може негативно позначитися на здоров’ї. Розповідаємо, які бувають цукри, а також чому їх споживання варто тримати під контролем, замінюючи за можливості цукрозамінниками.

Особливості природних цукрів

  • Сахароза (цукроза) — основний компонент звичного нам білого кристалічного цукру. Вона зустрічається майже в усіх рослинах. Сахароза складається з двох простих природних цукрів: фруктози та глюкози. Фруктоза міститься у фруктах і меді, глюкоза – у фруктах та овочах, ягодах, меді й суцвіттях рослин.
  • Глюкоза — ефективне джерело енергії, необхідне для роботи м’язової, кровоносної й інших систем організму. Однак вона здатна руйнувати структури ДНК та білкових клітин, а її надлишок може викликати різні хвороби, зокрема цукровий діабет та гепатоз печінки. Фруктоза у великих кількостях також може спричинити порушення функцій печінки.
  • Лактоза (молочний цукор) міститься в молоці та всіх молочних продуктах, крім твердих сирів тривалої ферментації. Вона нормалізує кальцієвий обмін в організмі, сприяє підвищенню імунітету та зміцненню нервової системи, а також перешкоджає розвитку серцево-судинних захворювань. Однак часто лактоза важко засвоюється організмом дорослої людини, а в деяких викликає алергічні реакції.
  • Мальтоза (солодовий цукор) виробляється з крохмалю, який міститься в пророслих ячмінних зернах, також вона є в томатах, різних рослинах, грибах, дріжджах і деяких видах мікроорганізмів. Мальтоза містить ряд вітамінів, мінералів та інших корисних речовин, які позитивно впливають на організм, однак в деяких людей викликає алергію через вроджену непереносність. 

Шкідливість доданого цукру

У ході виробництва рафінованого цукру сахароза проходить багато етапів очищення, через що білий цукор повністю позбавлений мінералів і вітамінів, тож дає організму лише швидкий вуглевод, надлишок якого може призвести до ожиріння, інсулінорезистентності й діабету другого типу.

Нерафінований цукор проходить менше етапів оброблення й містить трохи більше мінеральних солей, однак вони відповідають лише за смакові якості й не змінюють склад молекул, тому користі організму він також не приносить.

Враховуючи, що необхідну організму глюкозу, що міститься в сахарозі, можна отримати природним шляхом, рекомендується максимально обмежити споживання доданого цукру. Як альтернативу йому можна використовувати натуральні замінники цукру, як-от стевія, еритритол і Monk fruit, які ви можете замовити в нашому інтернет-магазині.

Натуральні безпечні цукрозамінники

Стевія виробляється на основі екстракту листя стевії — лікарської рослини з багатим на корисні речовини складом, що чинить комплексний цілющий вплив на організм.

Еритритол — натуральна харчова добавка на основі ферментованої глюкози з рослин із високим вмістом крохмалю, як-от кукурудза або тапіока. Це безпечний для здоров’я замінник цукру.

Monk fruit — також підсолоджувач натурального походження, виготовлений на основі екстракту фрукта Ло Хань Го, плоду трав’янистої ліани, що росте в Азії.

Це низькокалорійні підсолоджувачі з нульовим глікемічним індексом, які можна використовувати в дієтичному раціоні для приготування корисних солодощів і різних страв, а також додавати замість цукру в напої. Замовляйте стевію, еритритол та Monk fruit у нас з доставкою по Україні!

Ця стаття має інформаційний характер. Перш ніж вживати той чи інший продукт, проконсультуйтеся зі своїм сімейним лікарем або дієтологом.

Популярні товари

Залишити відповідь

Безкоштовна доставка від 700 грн