Сьогодні складно знайти готову харчову продукцію без доданого цукру. Однак його надлишок може негативно позначитися на здоров’ї. Розповідаємо, які бувають цукри, а також чому їх споживання варто тримати під контролем, замінюючи за можливості цукрозамінниками.
Особливості природних цукрів
- Сахароза (цукроза) — основний компонент звичного нам білого кристалічного цукру. Вона зустрічається майже в усіх рослинах. Сахароза складається з двох простих природних цукрів: фруктози та глюкози. Фруктоза міститься у фруктах і меді, глюкоза – у фруктах та овочах, ягодах, меді й суцвіттях рослин.
- Глюкоза — ефективне джерело енергії, необхідне для роботи м’язової, кровоносної й інших систем організму. Однак вона здатна руйнувати структури ДНК та білкових клітин, а її надлишок може викликати різні хвороби, зокрема цукровий діабет та гепатоз печінки. Фруктоза у великих кількостях також може спричинити порушення функцій печінки.
- Лактоза (молочний цукор) міститься в молоці та всіх молочних продуктах, крім твердих сирів тривалої ферментації. Вона нормалізує кальцієвий обмін в організмі, сприяє підвищенню імунітету та зміцненню нервової системи, а також перешкоджає розвитку серцево-судинних захворювань. Однак часто лактоза важко засвоюється організмом дорослої людини, а в деяких викликає алергічні реакції.
- Мальтоза (солодовий цукор) виробляється з крохмалю, який міститься в пророслих ячмінних зернах, також вона є в томатах, різних рослинах, грибах, дріжджах і деяких видах мікроорганізмів. Мальтоза містить ряд вітамінів, мінералів та інших корисних речовин, які позитивно впливають на організм, однак в деяких людей викликає алергію через вроджену непереносність.
Шкідливість доданого цукру
У ході виробництва рафінованого цукру сахароза проходить багато етапів очищення, через що білий цукор повністю позбавлений мінералів і вітамінів, тож дає організму лише швидкий вуглевод, надлишок якого може призвести до ожиріння, інсулінорезистентності й діабету другого типу.
Нерафінований цукор проходить менше етапів оброблення й містить трохи більше мінеральних солей, однак вони відповідають лише за смакові якості й не змінюють склад молекул, тому користі організму він також не приносить.
Враховуючи, що необхідну організму глюкозу, що міститься в сахарозі, можна отримати природним шляхом, рекомендується максимально обмежити споживання доданого цукру. Як альтернативу йому можна використовувати натуральні замінники цукру, як-от стевія, еритритол і Monk fruit, які ви можете замовити в нашому інтернет-магазині.
Натуральні безпечні цукрозамінники
Стевія виробляється на основі екстракту листя стевії — лікарської рослини з багатим на корисні речовини складом, що чинить комплексний цілющий вплив на організм.
Еритритол — натуральна харчова добавка на основі ферментованої глюкози з рослин із високим вмістом крохмалю, як-от кукурудза або тапіока. Це безпечний для здоров’я замінник цукру.
Monk fruit — також підсолоджувач натурального походження, виготовлений на основі екстракту фрукта Ло Хань Го, плоду трав’янистої ліани, що росте в Азії.
Це низькокалорійні підсолоджувачі з нульовим глікемічним індексом, які можна використовувати в дієтичному раціоні для приготування корисних солодощів і різних страв, а також додавати замість цукру в напої. Замовляйте стевію, еритритол та Monk fruit у нас з доставкою по Україні!