Цукрозамінники – це речовини штучного та природного походження, які надають їжі солодкого смаку. Проте на відміну від звичайного цукру, в цукрозамінниках немає глюкози. Завдяки цій особливості вони підходять людям з цукровим діабетом, хворобами печінки, а також тим, хто хоче зменшити споживання цукру з метою схуднення чи покращення стану здоров’я. В Україні використовуються різні підсолоджувачі синтетичного чи природного походження. Найчастіше використовують стевію та сукралозу. Вони мають схожий смак, але дещо відрізняються за своїми властивостями.
Сукралоза
Що таке сукралоза? Це штучний замінник цукру. Часто можна зустріти визначення, що сукралоза – це Е955. Такими символами її зазвичай позначають у складі того чи іншого продукту. Цей цукрозамінник виготовляють зі звичайного цукру хімічним методом хлорування. Завдяки такому способу обробки добавка Е955 не містить глюкози та має нульову калорійність. Її глікемічний індекс також дорівнює нулю, тому вона ніяк не впливає на рівень глюкози в крові, але є синтетичним цукрозамінником. Властивості сукралози підходять для людей із цукровим діабетом 1-го та 2-го типу.
Підсолоджувач Е955 своїм смаком майже не відрізняється від цукру, але є більш концентрованим. Сукралоза приблизно в 600 разів солодша за звичайний цукор. Вона добре розчиняється у воді та зберігає свої властивості навіть під дією високих температур. Це дозволяє застосовувати сукралозу у випічці.
Сукралозу випадково винайшли в 1976 році. Протягом 13 років проводили різноманітні дослідження, щоб впевнитись в безпечності добавки. І лише в 1990 році її внесли до переліку дозволених цукрозамінників в Канаді та США. Трохи пізніше її почали використовувати в країнах ЄС та в Україні. Попри велику кількість досліджень, поки достеменно невідомо про довгостроковий вплив на організм Е955. Через це цукрозамінник не рекомендують вживати вагітним, жінкам у період грудного вигодовування та дітям до 14 років. Протягом доби можна вживати не більше 5 мг на 1 кг ваги людини.
Стевія
Це природний цукрозамінник, який виготовляють із трав’янистої рослини стевії. Він не містить глюкози та калорій. Глікемічний індекс стевії дорівнює 0. Це означає, що після вживання цукрозамінника рівень глюкози в крові не змінюється. Отже, натуральний підсолоджувач стевія чудово підходить людям з цукровим діабетом, а також тим, хто хоче схуднути.
Вперше стевію почали застосовувати для заміни цукру ще в 1970 році. Тоді цукрозамінник виготовляли у вигляді екстракту. Він був у 250-300 разів солодший, ніж цукор, та мав гіркуватий присмак.
Батьківщиною стевії вважається Південна Америка, де її з давніх часів вживали корінні народи. В Україні стевію почали вирощувати в промислових масштабах ще в 1980 році. На той час вона вже була дуже популярною в Японії. Дослідження японських, корейських та американських науковців доводили, що стевія повністю безпечна для організму. У 2004 році ВООЗ також підтвердили безпечність стевії та внесли її до переліку дозволених харчових добавок.
Сучасний замінник цукру набагато якісніший. Завдяки власній технології виробництва Harmonix, яку запатентувала компанія Green Leaf, солодка стевія не має ніяких сторонніх присмаків чи неприємного посмаку. Ця технологія також допомагає зберегти всі корисні властивості натурального продукту:
- Високий рівень антиоксидантів. Ці речовини дуже корисні для організму. Вони зміцнюють імунітет, допомагають організму боротися з вірусами та нормалізують обмін речовин. Людям з цукровим діабетом антиоксиданти надають ще більше користі, адже вони захищають судини від пошкодження через високий рівень глюкози в крові.
- Наявність у складі вітамінів та мінералів. Стевія багата вітамінами А, В та С, які необхідні для підтримання гарного зору, правильної роботи нервової системи та міцного імунітету. Серед корисних мінералів у складі стевії найбільше цинку. Він дуже корисний для шкіри, волосся, нігтів, зубів та ясен.
- Здатність знижувати рівень холестерину. Стевія нормалізує ліпідний обмін, завдяки чому зменшується ризик розвитку атеросклерозу.
Сучасний цукрозамінник Солодка Стевія виробництва Green Leaf не гірчить і настільки ж солодкий, як і цукор. Співвідношення смаку Солодкої Стевії до цукру буває 1:1 або 1:4, завдяки чому її дуже зручно використовувати.
Сьогодні стевію використовують для підсолоджування напоїв і різних страв. Вона зберігає свій солодкий смак навіть під дією високих температур, тому чудово підходить для приготування випічки. Стевія здатна знижувати артеріальний тиск, тому рекомендована добова норма не більше 1,5 г на 1 кг маси тіла.
Стевія та Е955 – користь і шкода
Попри різне походження та способи виготовлення в цих цукрозамінників багато спільного:
- Обидва дуже концентровані та в сотні разів солодші, ніж цукор.
- Не містять глюкози та калорій.
- Мають нульовий глікемічний індекс.
- Смакують так само, як цукор, та не мають сторонніх присмаків.
- Мають термостійкі властивості та підходять для приготування випічки.
- Є безпечними цукрозамінниками, які дозволено використовувати в Україні та інших країнах.
- Мають добову норму, яку не слід перевищувати.
Обидва цукрозамінники допомагають контролювати рівень глюкози в крові та чудово підходять для зниження калорійності раціону завдяки виключенню цукру. Вживання підсолоджувачів замість цукру також принесе користь зубам. Адже натуральні цукри, такі як глюкоза, сахароза та фруктоза, призводять появи карієсу, а цукрозамінники – ні.
Головна відмінність цих підсолоджувачів – в їх походженні. Сукралоза є штучним цукрозамінником, тому вона не має додаткових властивостей. А от стевію виготовляють із природних компонентів без хімічної обробки. Завдяки цьому вона містить корисні для організму вітаміни, мінерали та антиоксиданти.
У нашому магазині можна замовити підсолоджувачі з натуральної стевії з класичним смаком, із корицею та ваніллю.